Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι θα πρέπει οι εργαζόμενοι να καταγγέλλουν τα λάθη και τις αστοχίες, ωστόσο δήλωσε ότι δεν θα πει σε μια εταιρεία αν του θα απολύσει ή όχι.
Την ώρα που η απόλυση του Κώστα Γενηδούνια, μηχανοδηγού και πρώην προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης από την Hellenic Train έχει ξεσηκώσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση και αντιδράσεις στην κοινωνία, ο αρμόδιος υπουργός εμφανίστηκε προκλητικός αναφορικά με την προστασία των εργαζομένων από εκδικητικές απολύσεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης ζήτησε από τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς να συνεχίσουν να αναδεικνύουν τα προβλήματα ασφαλείας, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα τους παρέχει καμία κάλυψη.
«Οι εργαζόμενοι καλά κάνουν και καλά θα κάνουν να αναδεικνύουν προβλήματα ασφάλειας» σημείωσε ο κ. Κυρανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος τους ενθαρρύνει να το κάνουν. Να το κάνουν άφοβα.
«Τους ενθαρρύνω κάθε πρόβλημα το οποίο διαπιστώνουν στα τρένα, στο Μετρό, στον ΗΣΑΠ, στα λεωφορεία, παντού. Να το κάνουν άφοβα» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών.
Αν και θα περίμενε μετά από αυτά τα λόγια, ο κ. Κυρανάκης να καταδικάσει την απόλυση του πρώην προέδρου της ΠΕΠΕ, Κώστα Γενηδούνια, εκείνος «πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα».
Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε για την απόλυση του εργαζομένου στην Hellenic Train απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει το ρόλο του… εργατοπατέρα. «Δεν είμαστε εργατοπατέρες, να λέμε τι να κάνει ή να μην κάνει μια εταιρεία» συμπλήρωσε ο κ. Κυρανάκης.
Επιμένει στην αξιολόγηση
Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό του σιδηρόδρομου και την αξιολόγηση του, ο αναπληρωτής υπουργός, υπογράμμισε: «Εμείς σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους επιμένουμε σε ένα μοντέλο καλύτερης αξιολόγησης και εκπαίδευσης που θα περιλαμβάνει πρακτικές ασκήσεις με αντικειμενικά κριτήρια: αντανακλαστικά, ψυχομετρικά, σενάρια διαχείρισης κρίσης υπό πίεση. Όλα αυτά που χρειάζεται δηλαδή ο υπάλληλος της πρώτης γραμμής».
«Αυτές οι εξετάσεις πριν την πρόσληψη και κατά την τακτική αξιολόγηση είναι το δόγμα που θέλουμε να εφαρμόσουμε. Αν αυτό η Hellenic Train δεν το εφαρμόζει, διατηρούμε το δικαίωμα να αναστείλουμε την άδεια της. Το ίδιο δόγμα θα εφαρμόζεται και για υπαλλήλους του ΟΣΕ» συμπλήρωσε ο κ. Κυρανάκης, αγνοώντας ότι επί κυβέρνησης ΝΔ δεν υπήρχε κανένας έλεγχος, με τις καταγγελίες για παρατυπίες στις διαδικασίες προσλήψεων και μετατάξεων να είναι αρκετές.
Drones επιτήρησης
Αναφορικά με το μεγάλο θέμα των δολιοφθορών αλλά και το πλιάτσικο σε συρμούς και στο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ ο αναπληρωτής υπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης ανέφερε: «Το σύστημα drones το οποίο έχει εγκατασταθεί στον ελληνικό σιδηρόδρομο, το οποίο μάλιστα έγινε με ενέργειες του προηγούμενου υπουργού, περιπολεί γύρω από πέντε κυρίως περιοχές, όπου δυστυχώς παρατηρούνται οι περισσότερες κλοπές, βανδαλισμοί, ακόμα και λιθοβολισμοί τρένων. Βγαίνουν άνθρωποι από καταυλισμούς και πετούν πέτρες στα τρένα».
Απαντώντας σε ερώτημα για το τι συμβαίνει με αυτά τα περιστατικά, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε ότι οι δράστες συλλαμβάνονται. «Έχουν γίνει συλλήψεις, διότι με τα drones που πλέον περιπολούν εκείνες κυρίως τις περιοχές, αλλά όχι μόνο, έχουμε βιντεοληπτικό υλικό το οποίο τους πιάνει επ’ αυτοφώρω και μάλιστα σε περιστατικό το οποίο είδαμε και το βίντεο πριν από λίγες ημέρες, η σύλληψη έγινε μέσα σε 15 λεπτά» πρόσθεσε.
«Θέλω να ευχαριστήσω την Αστυνομία και τον αρμόδιο υπουργό, τον κ. Χρυσοχοΐδη, διότι έχουμε συμφωνήσει ότι τα άβατα πρέπει να τελειώσουν και πλέον με το βιντεοληπτικό υλικό που έχει στα χέρια της η Αστυνομία μπορεί να κάνει ενέργειες κατά συγκεκριμένων προσώπων και όχι γενικά. Είναι κάτι που συμβαίνει ήδη, δεν λέμε κάτι που θα κάνουμε, λέμε κάτι που γίνεται σήμερα. Σήμερα που μιλάμε γίνονται περιπολίες με drones επί του σιδηροδρόμου».